10 Haziran 2015

Camping 101

Ben de KAMP yapmak istiyorum


Kamp deneyimlerimi paylaştığım arkadaşlarımından kısa bir zaman içinde bu kadar çok soru geleceğini ben de tahmin etmemiştim. Hal böyle olunca, en basit hali ve amatör bir ruh ile "Kamp için nelere ihtiyacım var?" sorularına buradan cevap vermeye çalışacağım. Başlamadan önce şunu da önemle belirteyim, burada yazacaklarım kesinlikle profesyonel bir kamp için gerekenler veya hayatta kalma teknikleri değildir. Böyle bir beklenti içinde iseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.


Kamp olayına farklı yaklaşımlar ile adım atabilirsiniz. Bunlardan ilki içinizdeki özgür ruhun patlaması ile internetten hızlı bir araştırma ve sonrasında ihtiyaç listelerinin indirilmesi olacaktır. O kadar çok ve çeşitli listeler mevcut ki bunları temin etmek için günlerinizi alışveriş ile geçirmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. O noktada da biraz hayal kırıklığı ve korku başlayabilir.

Bir başka yöntem de biz plaza insanlarının alışık olduğu kampa bir proje gibi yaklaşmak... Burada da bu listeler devreye giriyor ama bir PM olarak zaten bir kapsam ve kaynak planınız mevcuttur. Bu sebeple yukarıdaki korku veya hayal kırıklığı beklenmez, ancak hepimizin bildiği gibi bizim insanımızın zaman ve öncelik yönetimi o kadar başarılı olmadığı için sezon kaçırma ihtimali olabilir. :)

Bizim kamp olayına yaklaşımımız bunların karma haliydi. Eşim internette araştırma yaparken www.kampagidelimmibaba.com sitesini keşfetmişti. Bu siteyi incelediğimizde çocuklar için çok faydalı olacağına inandık ve 18-19 Nisan'daki kampa katılma kararı aldık. Bu kamp ile ilgili deneyimlerimize buradan erişebilirsiniz.

Şimdi sizleri yukarıda saydığım dertlerden kurtarmak için kendi deneyimlerimize göre en temel ihtiyaçları burada yazmaya başlayalım.

Öncelikle liste başında barınak geliyor. 

Burada alternatifler çok ve hedeflediğiniz kamp deneyimine (kapsam) göre değişebilir. Aklımıza ilk gelen tabii ki ÇADIR. Özellikle aile kampı için bu seçenek kaçınılmaz. Alternatiflerin çeşitliliği ise sizi şaşırtabilir.


Öncelikle şunu belirtmek isterim; kamp için alacağınız çadırı süpermarketlerde bulamazsınız. Bulduğunuz çadırlar da muhtemelen kamp yaptığınıza pişman olmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden çevrenizde gerçek anlamda kamp malzemesi satan yerleri bulmanızı tavsiye ederim. Bizim elimizde de marketten alınmış bir çadır mevcuttu. Yazın sahilde çok yararını gördük ama iş doğada kamp kurmaya gelince sıkıntı yaşayabileceğimiz düşüncesi ile bu çadırdan vazgeçtik. Bu noktada bence çok başarılı bir konsepte sahip olan Decathlon mağazasının yolunu tuttum ve kendisi de dağcılık yapan satış danışmanının tavsiyesi ile resimlerdeki çadırdan aldım. Yorumlarımı ürün sayfasında bulabilirsiniz.

Yok bana bu kadar geniş gerekmez diyorsanız o zaman 3 kişilik ve mümkünse hızlı kurulabilen ürünleri tavsiye edebilirim. İddaaya göre 2 saniye içinde kurulabiliyor. Bu arada çadırın kurulumu ile kullanıma hazır hale gelmesi anlaşılmasın. Kurduktan sonra yere sabitlemeniz de gerek. Bizim çadırda yaklaşık 15 kadar bağlantı ipi ve kazığı mevcut. Bu da yorucu olabiliyor.

Ben öyle çadır kurmakla uğraşamam, yok mu bu işi kaplumbağalar gibi halledebileceğimiz bir çözüm diye soranlarınızı da duyabiliyorum.

Bu durumda en kolay ama en maliyetli çadır çözümü ile tanışın, araç üstü çadır. Gerçek anlamda 5 saniye içinde kullanıma hazır hale gelebilirsiniz. Toplayıp yola hazır hale gelmeniz de 1-2 dakikayı geçmeyecektir.

Ancak bu tip bir çadırda dikkat etmeniz gereken bir konu var. Çoğu çadır kampçısının amacı şehirden, şehrin gürültü ve özellikle de kokusundan uzaklaşmak ve doğa ile bir olabilmektir. Bu yüzden kamp kurulduktan sonra araçlar kamp alanının dışına park edilir. Sizin böyle bir şansınız olmayacaktır. Ama üzülmeyin sizin bu yönteminize OVERLAND kampçılık deniyor. Aslen hafif offroad anlamına geliyor ve normal araçlar ile gidilemeyecek yerlere gidiliyor. Peki böyle bir aracınız yoksa bu kolaylıktan mahrum mu kalacaksınız? Tabii ki hayır. Sadece normal araçların ulaşacağı kamp alanlarını değerlendirerek de amacınıza ulaşabilirsiniz. Yani herşey kapsamı doğru belirlemekten geçiyor.


Bunlar ailece kamp yapmak isteyenler için alternatiflerdi. Peki "Ben tek başıma kamp yapmak istiyorum" diyen maceraperestler için yok mu birşey derseniz, o da var. Tek kişilik çadır alıp kendini bir deliğe kapatmak istemeyenler için 2 alternatif var. İlki en basit olanı; su geçirmez bir kumaş ve yeterli miktarda ip. Böylece çevrede bulacağınız dal ve taşlar ile kendinize bir barınak yapabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken çadırdaki gibi bir alt örtünüz olmayacağıdır. Bu konuya daha sonra değineceğim.

Bir diğer yöntem ise hamak. "Ama bu bildiğimiz bahçe hamağı değil ki?" diyenlerinizi duyuyorum. Evet biraz gemici hamağı bozması gibi durabilir ama yapılan araştırmalara göre uykuya geçiş sürenizi de kısalttığı bir gerçek. Hamak içinde daha doğal bir uyku pozisyonu alıyorsunuz.

Peki bunun aile versiyonu yok mu diye sorabilirsiniz; bunun cevabını da yandaki resimde görebilirsiniz. Hamakları bağlamanın yolunu bulabilirseniz bu şekilde kat çıkabilirsiniz. :) Bu arada kamp alanlarında hamaklar için herhangi bir imar sınırı da yok. İşin esprisi bir yana rahat ve hafif kamp hedefleyenler için öne çıkan bir seçenek. Gel gelelim ülkemizde malesef pek bilinmiyor. Kamp hamağı bulmak çok zor iken, soğuktan korunmak için gerekli olan alt ve üst Quilt (Türkçesi yorgan) bulmak ise neredeyse imkansız. Hal böyle olunca iş yine başa düşüyor ve DIY (DoItYourself - KendinYap) siteleri ve videoları yardımınıza koşuyor. Şu sıralar ilk adım olan hamak yapımına başlamış bulunuyorum. Yakında bu konuda da bir yazımı paylaşacağım.

Yazıya başlarken barınak konusunun bu şekilde uzun tutacağı aklıma gelmemişti. Neyse gelelim ikinci ihtiyaç duyacağımız malzemeye. Sonuçta neden kamp yapıyoruz? Doğa ile bir olmak, temiz hava solumak, şehirden ve konforlu yatağımızdan uzakta bir uyku çekmek için. Ne kadar idealist veya doğa düşkünü olursanız olun toprak üzerinde uyumak düşündüğünüz kadar doğal bir dürtü değildir. Hatta ve hatta hayatta kalmak için ilk kurallardan biri, toprak ile aranıza birşeyler almanız gerektiğidir. Neden? İlk sebebi sağlık; böylece ısı kaybınızı sınırlayabiliyorsunuz. Toprak ile direk temas aşırı ısı kaybına sebep olabilir. Diğer bir sebep ise börtü böcekle aramıza mesafe koymak. İnanın bana tüm hafta boyunca oranızı buranızı kaşıyarak dolaşmak veya toplantılara girmek istemezsiniz.

İşte bu sebeple MAT denilen malzemelere ihtiyacımız var. Bu konuda da çok fazla alternatif mevcut. Tercih ise tamamen sizin konfor ve ağırlık limitlerinizi belirlemenize bağlı. Bunlar fazla ince geldi ise ŞİŞME YATAK da kullanabilirsiniz. Bu durumda unutmamanız gereken nokta şişme yatağın içindeki havanın ısı kaybını önlemek için, yatağın altına yine MAT veya benzer bir örtüye ihtiyacınız olacaktır.




Biz ilk kampımıza giderken daha önceden aldığımız 2 kişilik şişme yatağa ek olarak bir tane daha tek kişilik şişme yatak aldık. Altına ise evdeki eski kilimlerden koyduk. Yağmurlu bir Nisan gecesinde yeterli korumayı sağladı.



Rahat ve sağlıklı uyku için bunlar yeterli diye düşünmeyin, o kadar kolay değil bu iş. Ama korkmayın ihtiyacınız olan şey bir UYKU TULUMU. Hep ısı kaybından bahsediyoruz ya, işte bu tulumlar da uykuda iken ısı kaybını engellemek üzere tasarlanmış. Evet biraz mumya filmlerini anımsatıyor, hatta içine girdiğinizde hareketinizi sınırlaması sebebiyle sanki bir tabutta uyuyormuşsunuz hissine kapılmanıza sebep olacaktır.
Merak etmeyin alışıyorsunuz. Yok arkadaş "Mumya, tabut falan ben gelemem öyle şeylere..." derseniz çözümü yurtdışında satılan daha pratik ürünlerde bulabilirsiniz. Ama söylemedi demeyin, bunların içinde iken çevrenizdeki tüm kampçıların gizli gizli gülmesini engelleyemezsiniz.








KAMP YAŞAMI GEREKSİNİMLERİ

Yukarıda bahsettiğim temel malzemeler ile bir kamp alanı kurabilirsiniz. Ancak bu yepyeni bir eve eşyasız olarak taşınmak gibidir. Her evin mobilyalara ihtiyacı vardır. O evde barınmanın yanında karnınızı da doyurmanız gerekir. İşte bu yüzden şimdi Camping 102 diyebileceğimiz diğer malzemelere geçebiliriz.

Uyku konusunu hallettiğimize ve kampa uyumaya gitmediğimize göre çevrenin tadını çıkartmak için gezintiye çıkmamız gerekecektir. Bu aynı zamanda su ve belkide yiyecek ihtiyaçlarınızı karşılamak için de gerekli. Bu yüzden doğru teçhisata sahip olmanız gerekir. Nedir bunlar? Öncelikle ayakkabı, sonrasında ise kıyafetleriniz. Bir de sırt çantası var tabii. Suyu taşımak için matarayı da unutmamak gerek.

Bu ürünlerle ilgili henüz detaylı bilgiye sahip değilim; bu yüzden o konulara girmiyorum. İnternetten veya spor mağazanızdan doğru bilgi ve ürüne ulaşabilirsiniz. Mesela ayakkabılar için önemli konu, ortalama yürüyüş mesafenizi söylemeniz. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacaklardır.

Önemli bir başlık; kıyafet konusunda hazırlıklı olun. Güneşli bir havada evinizden ayrıldıktan sonra yaylada veya göl kenarında soğuk hatta yağışlı bir hava ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden eğer aracınızda yeterli yer varsa çocukların konforu için yanınıza dolaba kaldırdığınız kıyafetlerden almak isteyebilirsiniz. Deneyim kazandıkça yanınıza aldıklarınızın sayısı azalacaktır. Hatta kamp konusuna yatırım yapmaya karar verirseniz işinizi kolaylaştıracak özel kıyafetler de satın alabilirsiniz.

Ortalama 3-5 km'lik parkurlar ile başlayacağınızı düşünürsek döndüğünüzde muhtemelen karnınız acıkmış olacaktır. İşte burada barınak ve sudan sonra gelen ateş konusu karşımıza çıkıyor. Survival temelli yaklaşımlarda ateş daha öne çıkabiliyor ama aile kampı için bence sıralama bu şekilde daha doğru. Zira hassas bir miğdeniz varsa içme suyunuzu evden de getiriyor olabilirsiniz.

Yemek pişirebilmek için önce ateşe sonra da kap kaçağa ihtiyacınız var. Ateş yakmak için yakıt olarak çevrenizdeki odunları kullanabileceğiniz gibi kap kaçaklarla birlikte kamp ocakları da mevcut. Hatta bu setlerden en verimli olanları ispirto ocaklı olanlar. Çok kısa sürede çay veya makarna suyunuzu ısıtabiliyorsunuz. Bizim gibi ilk deneyim için bu kadar masraf yapmaktansa bir küçük tüp de bulabilirsiniz. Bu arada yanınıza pişirecek birşeyler almayı unutmayın. Evde yapılmış çorbanızı kampta ısıtabilir, makarna pişirebilir ve çay veya kahve demleyebilirsiniz. Tamamen size kalmış.

Evet temel olarak kamp yapmak isteyenleriniz burada bahsedilen ürünlerden istediği alternatifler ile yola koyulabilir. Tamamen tercihlerinize göre şekillendirebileceğiniz bir liste oluşturabilirsiniz. Eksiklerinizi de deneyim kazandıkça listenize eklersiniz.


Son olarak kendinizi fazla yormayın, eve gelince bagajı boşaltmanız gerekecek.

Herkese eğlenceli kamplar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder